Ολοκληρώθηκε άλλη μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας Be Your Own Boss

Από την εκκίνηση του Προγράμματος Be Your Own Boss στις αρχές του 2019, περισσότερες από 2.000 αιτήσεις συμμετοχής έχουν υποβληθεί και συνολικά 350 νέοι έχουν γίνει αποδεκτοί για να παρακολουθήσουν όλες τις Φάσεις του Προγράμματος. Σε 125 από αυτούς έχουν ανατεθεί Μέντορες, ενώ 12 ίδρυσαν τη δική τους επιχείρηση και έγιναν «αφεντικά του εαυτού τους».

Οι Ιστορίες Επιτυχίας του Προγράμματος αυξάνονται συνεχώς. Στο τέλος του 2020, ο Σταύρος, η Μαρία, η Χριστίνα και η Ανδρομάχη παρουσίασαν τις ξεχωριστές ιδέες τους και έλαβαν θετική ανατροφοδότηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου. 82% των συμμετεχόντων βελτίωσαν τις γενικές δεξιότητές τους και 73% πέτυχαν ανάπτυξη των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.

Το Πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν σε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 4ήμερη επιχειρηματική κατάρτιση, όπου μέσα από εργαστήρια εξερευνούν την πρακτική πλευρά της έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης και αποφασίζουν εάν η αυτοαπασχόληση είναι κατάλληλη για αυτούς. Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής κατάρτισης, επιχειρηματίες και ομιλητές μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε θέματα στρατηγικής, μάρκετινγκ, πωλήσεων, νομικά, λογιστικά, ασφαλιστικά, κ.ά. Μετά την κατάρτισης, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν λαμβάνουν ατομική συμβουλευτική καθοδήγηση έως και 12 μήνες προκειμένου να αναπτύξουν, σχεδιάσουν και δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και στη συνέχεια να ωριμάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Οι συμμετέχοντες που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους μπορούν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο για αξιολόγηση και δανειοδότηση σε ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων που αξιολογεί τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Μέσα στο 2020 ολοκληρώθηκαν 11 κύκλοι επιχειρηματικής κατάρτισης. Η Ευσταθία δήλωσε για την εμπειρία της: «Ήταν χαρά και εξαιρετική τύχη που βρήκα αυτόν τον οργανισμό, έμεινα άναυδη από το πως προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και παρόλα αυτά αυτό δεν μειώνει την δουλειά τους και την επίδοση τους καθώς η πλειονότητα των πληροφοριών είναι εξαιρετική, πολύ καλά δομημένη και δεν της υπολείπεται τίποτα». Ο Ελιέζερ ανέφερε για τη συμμετοχή του: «Το σεμινάριο ήταν αρκετά ενημερωτικό και βοηθητικό. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για όποιον σκέφτεται να ξεκινήσει κάτι δικό του». Θετικά είναι επίσης τα σχόλια των συμμετεχόντων που λαμβάνουν συμβουλευτική. Η Χριστίνα, η οποία έλαβε εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, δήλωσε για την υποστήριξη που έλαβε: «Ο μέντορας μου με βοήθησε να κάνω την ιδέα μου πραγματικότητα. Οι μηνιαίες συναντήσεις με τον μέντορά με έβαζαν σε πρόγραμμα, με κινητοποιούσαν να μην τα παρατήσω, να συνεχίζω να προσπαθώ και να ξεπεράσω δυσκολίες που αντιμετώπισα σε αυτήν την πορεία. Προσωπικά, δεν με βοήθησε μόνο η καθοδήγηση αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη».

Στις παραδόσεις του Προγράμματος, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση στα επίπεδα ικανοποίησης των νέων ως προς την ζωή τους, και τη διάθεσή τους για περαιτέρω ενεργοποίησή τους στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση. Η πρόσβαση που δόθηκε σε πιο απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας μέσω της ψηφιακής παράδοσης αλλά και ένα αίσθημα «διαφυγής» από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της καραντίνας έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Το Πρόγραμμα στοχεύει να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2022 και να εξελιχθεί στο καλύτερο πρόγραμμα προσανατολισμού επιχειρηματικότητας στην χώρα. Μέσω των ψηφιακών μέσων, θα συνεχίσει να στηρίζει τους νέους στην ίδρυση της επιχείρησής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να λάβουν υποστήριξη από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας Be Your Own Boss δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση τους στο www.startab.gr/apply

Όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικά συμβουλευτική καθοδήγηση στους συμμετέχοντες του Προγράμματος, μπορούν να επισκεφτούν το χώρο των μεντόρων του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Be Your Own Boss υλοποιείται από το Corallia με την υποστήριξη του Prince’s Trust International και υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από δωρητές και υποστηρικτές του Prince’s Trust International. Σε τοπικό επίπεδο, το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από το το Stelios Philanthropic Foundation, την Action Finance Initiative, το ΚΕΜΕΛ, τη διαΝΕΟσις, τη Makios Logistics, την ΟΛΥΜΠΟΣ και περισσότερους από 60 εθελοντές μέντορες, που πραγματοποιούν συναντήσεις 1 προς 1 με τους καθοδηγούμενους κάθε μήνα.

Μέσω του Προγράμματος, βοηθάμε τους νέους να αναπτύξουν και να ξεκινήσουν επιτυχημένα και βιώσιμα επιχειρήσεις. Η πολυετής εμπειρία μας στην υποστήριξη νέων επιχειρηματιών και το ισχυρό δίκτυο επιχειρηματικών συμβούλων που διαθέτουμε είναι είναι πολύτιμοι παράγοντες στην υποστήριξη των startups που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς βγαίνουμε από την ύφεση.